Archetipusok

Archetipusok

Be kell vallanom,hogy engem nagyon erdekel a Tarot melyebb uzenete szamunkra.Nem tartom ugyanis szimplan joskartyanak.Erre a legfobb bizonyitekot Carl Gustav Jung svajci pszichiater ertelmezese szolgalja,aki nem kizarolag a modern lelektan egyik leghatarozobb egyenisege,hanem tobb mas teruleten,filozofia,asztrologia,muveszetek es igen,a Tarot-ban is nagyon sok megfontolando gondolatot hagyott rank.

Az archetipusok vagy oskepek fogalmat is hozza kapcsolhatjuk.Ugy gondolta,hogy a Tarot lapjain ezek az oskepek,szimbolumok jelennek meg.Bemutatva az emberi let teljes vonulatat a kezdetektol egeszen a halalig.Allitolag,lattam rola kepeket,neki maganak is volt egy sajat Tarot csomagja,amely 36 lapbol allt.Tobbfele nezopontbol jelenitette meg a vilagunk szereploit,nokent es ferfikent.Most ezt itt nem reszleteznem,mert csak pontos fogalmazasokat tartok igenyesnek.

Ha elfogadjuk,hogy a Tarot tobb,mint joskartya es a lapok a Vilagunk egeszet felolelik szimbolumaikkal,oskepeikkel,akkor teljesen mas magyarazatok,megkozelitesek is lehetnek szamunkra a kartyak ertelmezese kapcsan is.

Kezdjuk mindjart az elsovel.A Bolond,amely a 0.lap.Mar maga a szam is sok dolgot elarul.A 0 ugyanis nem ertelmezheto konkret egysegkent.A semmit es a mindent tartalmazhatja magaban.Amennyiben tovabb gondolkozunk,ra kell jonnunk,hogy ez igy is van.A Bolond utja ugyanis a kezdetek-kezdete,amikor semmifele tapasztalassal nem rendelkezunk az eletrol vagy egy adott,uj szituaciorol az eletunben.

Batorsaggal,a balgak es tudatlanok remenyevel indulunk elore.A tudas,a megismeres hajt,de valojaban nem tudjuk hova vezet az utunk?Ha ezt a lapot,mint oskepet,archetipust ertelmezzuk,akkor eletunk kezdeten allunk.Ifjukorunk,artatlansagunk idoszaka ez. A tapasztalasok gyujtegetese.Az ut kezdete.

Tobbfele modon abrazoljak a lapokon,de mindegyikben kozos a vandorbotjat vallara vevo figura alakja.A vandorbot,a tarisznyaval azonban nem a Bolond tartozeka.A csorgosipka,cifra jelmez ezek igen. A vandorbotot magahoz vevo,tarisznyajat nemi elemozsiaval megtolto legeny figuraja,a legkisebb fiu a mesekben,aki elindul szerencset probalni a vilagban.Ha a Bolond figurajat most kiragadjuk a mesek vilagabol es betesszuk a tortenelembe,akkor az udvari bolond alakja jelenhet meg.A kiraly szolgaja,aki barmit megmondhat buntetlenul.Ebben a figuraban tehat egyaltalan nincs naivitas vagy tudatlansag.A kettot otvozve,a bolond figuraja igy, magaban hordozza a vilagban ujra elindulo,bator embert,aki viszont nem a balgak ostobasagat hasznalja utja soran.A celja pedig,a jobb elet.A vilagban megtalalni azt a melto helyet,ami megelegedessel tolti el.Valodi sorsalakitassal,kalandokkal ,nehezsegekkel egyutt.

Comments are closed.